Klik hier om de kaart te tonen. U gaat hiermee akkoord met ons privacy statement.
A & S Zwembaden, Herentals

A & S Zwembaden, Herentals

Lisstraat 8, Herentals ( )

WhatsApp met A & S Zwembaden

www.as-zwembaden.be

Hoe een zwembad onderhouden:
1. Kwaliteit van het water.

Een eerste vereiste is de ph waarde van het water, deze dient zich altijd tussen 7,2 en 7,6 te bevinden om irritatie van de huid te voorkomen en een goede werking van chloor te verkrijgen. Indien de ph waarde hoger is dient men Ph min toe te voegen. Indien de waarde lager is dient men ph plus toe te voegen.( als men ph- of ph+ toevoegt moet de filterkraan steeds op circuleren staan!!)

Om een goede ontsmetting te bereiken en de vorming van algen tegen te gaan moet de ppm waarde (chloorgehalte) 1.5 of 0,3 mg per liter water zijn. Deze controle dient men elke week tenminste 1 maal uit te voeren en na plotse weersverandering. Bij een groene schijn van het water is het noodzakelijk om een chloorchock behandeling toe te passen, wat inhoudt dat we de chloorwaarde gaan verdubbelen naar 3 ppm of 0,6mg per liter water om het afbreken van de algen te versnellen en zo terug helder water te bekomen. Als met deze behandeling geen verbetering optreedt, is het aangeraden om een algenvernietiger toe te voegen aan het water zodat de groene schijn volledig verdwijnt. ( Tijdens het toevoegen van chloor moet de meerwegkraan steeds op filteren staan!! )


2. Filteren van het zwembadwater.

Om een zuiver oppervlaktewater te behouden moet de filter 2 maal per dag de volledige waterinhoud van het zwembad zuiveren wat meestal overeenkomt met twee sessies van 5uur. Om een goede werking van het filtersysteem te waarborgen, moet het waterpeil minimaal halverwege de skimmer staan.

3. Onderhoud zandfilter.

Wekelijks: Na verloop van tijd gaat het zand dichtslibben met kleinere vuildeeltjes. Voor de goede werking van de zandfilter moet men aldus iedere week het vuil dat zich op het zand bevindt, buitenspoelen. Dit wordt gedaan door de hendel op de meerweg kraan op backwash te zetten, waarna men de filter start en deze gedurende 15 a 20 seconden laat draaien. Zodra het kijkglaasje terug helder wordt, stopt men deze behandeling. Nadien verzet men de hendel naar rinse (naspoelen) waarna men de filter terug opstart en terug 2 minuten laat draaien, zodat het zand kan bezinken in de filter. Deze behandeling kan ook noodzakelijk zijn indien men te weinig zuigkracht heeft bij het stofzuigen op de bodem.

Ps: Alvorens de hendel aan de meerweg kraan te verzetten steeds de pomp stilleggen om schade aan de dichtingen te voorkomen.

4. Reinigen van het zwembad.

Om het zwembad hygienisch en proper te houden, dient men het regelmatig te reinigen.

Grof vuil: steeds verwijderen met een schepnet om de filter en de leidingen te vrijwaren van verstopping.

Bodem: reinigen met stofzuiger manueel of automatisch.

Waterlijn / wand: de waterlijn en de wand erboven reinigt men met een zachte spons en water zonder detergent. Indien er hardnekkig vuil of kalkaanslag dient weggewerkt te worden, enkel speciale linerreiniger zonder schadelijke nawerking gebruiken.

5. Stofzuigen van zwembadbodem.

Voordat men met de bodemreiniger aan de slag gaat dient men er zich van te vergewissen dat de hendel op de meerweg kraan op filteren staat.

Manueel & halfautomatisch: men sluit de soepele slang eerst aan de bodemreiniger, waarna men de slang voor de spuitkop houdt zodanig dat deze zich volledig vult met water. Nadien sluit men het andere deel van de slang aan in de skimmer en kan men beginnen te stofzuigen. Men dient er zich steeds van te vergewissen dat de pomp niet teveel lucht heeft aangezogen, en aldus dreigt droog te draaien. Indien dit het geval is, eerst de filter terug normaal laten draaien, waarna men de behandeling van het stofzuigen hervat. Bij halfautomatische toestellen kan het gebeuren dat er delen zijn die het toestel niet gereinigd heeft, deze delen moet men dan manueel behandelen.

Automatisch: deze toestellen werken onafhankelijk van de filter en dienen eerst afgesteld te worden volgens de omvang van het zwembad, zie daarvoor de handleiding bij het toestel.(Computergestuurde robot Sweepy)

Belangrijk: tijdens de werking van automatische toestellen mag men niet zwemmen, daar deze toestellen geprogrammeerd zijn om een vaste baan af te leggen en men door het zwemmen een stroming teweeg brengt die het toestel destabiliseert en zodanig zijn programma niet volledig kan afwerken.



6. Overwintering.


Als de buitentemperatuur lager dan 10° Celsius bedraagt, is de tijd rijp om het zwembad klaar te maken voor de winter. Dit bekomt u door een laatste maal de ph -.en chloorwaarde op peil te zetten. Nadien voegt u een overwinteringproduct toe aan het zwembadwater. Vervolgens plaatst u een lege plasticfles in de skimmer en legt u eventueel stukken isomo op het water om vorstschade te voorkomen. De volgende stap is het zwembad afdekken met een winterdekzeil{Lichtwerend en waterdoorlatend }. Als deze voorzorgen allemaal genomen zijn, dan is het de beurt aan de zandfilter. Om de zandfilter van vorstschade te vrijwaren, dient u de pomp af te koppelen en de aftapplug onderaan uit te draaien. Daarna draait u de aftapplug uit de ketel en zet u de hendel op overwinteringstand of tussen twee standen in zodat de ketel volledig kan leeglopen. Men dient er zich van te vergewissen dat er zich geen water meer in de pomp en de zandfilter bevindt, zodat deze niet kunnen stukvriezen. Bij vorstschade wordt er nooit waarborg verleend!

Bij elk begin van een nieuw zwemseizoen de normale ph en chloorbehandelingen uitvoeren, waardoor het overwinteringproduct geneutraliseerd wordt en nadien het bad reinigen.

 

Contact opnemen

Contact info

A & S Zwembaden
Lisstraat 8
Herentals ( )

www.as-zwembaden.be

Trefwoorden: Zwembaden, Sauna, Bepleisteringen, Bezettingswerken

Rubrieken: Zwembaden

Houd contact